Dempen ongedaan maken Demp gebruiker

AndreM

AndreM

op December 18, 2022

Discussie titel: Ervaringen met https://vvelaadloket.nl/ en andere adviesbureau's mbt. introducie VVE Laadpalen (en AMVB Notificatieregeling)

Op de laatste VVE-Belang conferentie was er de nodige actie rondom VVE Laadloket. Ze zijn blijkbaar door VVE Belang naar voren geschoven als hèt adviesbureau voor begeleiding van laadpalen bij VVE's. Althans, dat was mijn afdronk na een dag presentaties.

Nu zijn we in ons bestuur ook aan het nadenken over hoe wij nu moeten dealen met, met name de aanstaande notificatieregeling. De centrale vraag is dat we niet voor de muziek uit willen lopen... Maar ook niet te laat op het feestje willen verschijnen. Dus wat is wijsheid.

We hebben contact gezocht met https://vvelaadloket.nl/ en een formidabele offerte gekregen waarin het adviestraject begeleid wordt. En met formidabel bedoel ik dan dat er best een hoop geld mee gemoeid is terwijl we binnen onze VVE (9 appartementen, met garage) ook veel zelf kunnen. Bij het eerste gesprek viel al op dat de aanpak van een vergelijkbare VVE niet in goede aarde viel. (portiek flat, 1995) met twee stapeltjes appartementen, met daartussen een lift (en liftschacht)  Daarbij zijn alle appartementen middels een eigen kabel vanuit hun eigen meterkast aangesloten aan hun eigen laadpaal.  Lees daarover ook het stuk in het blad van VVE Belang van ik mee twee afleveringen terug.

Mijn vraag: wat zijn zo de ervaringen met https://vvelaadloket.nl/ en/of met eventuele andere adviesbureau's in het kader van de laadpalen discussie? Is het een hoop gebakken lucht wat ze verkopen of is er werkelijk sprake van toegevoegde waarde voor een VVE als de onze ? Dat laatste hoop ik uit te vogelen op basis van de antwoorden op dit forum.

 

 

AndreM

AndreM

op December 18, 2022

Discussie titel: Stand van zaken AMVB notificatieregeling laadpalen

Beste mensen,

Er zijn al wat (oudere) draadjes in relatie tot de AMVB mbt. de notificatieregeling laadpalen. 

https://forum.vvebelang.nl/thread/voorstel-amvb-notificatie-laadpalen-dwarsboomt-collectieve-oplossingen/3233/

Maar omdat deze meer dan een jaar oud zijn maar even een nieuw draadje geopend.

Inmiddels is de internetconsultatie afgerond. Ik heb even wat gescand (en mogelijk de verkeerde zoektermen ingevoerd op Google) maar ik trof eigenlijk een oorverdovende stilte. De notificatieregeling zou in juli 2023 in moeten gaan.

  • Hebben jullie al een beeld bij de laatste ontwikkelingen? Gaat 't überhaupt door per 1 juli? Op de VVE-Belang conferentie, onlangs, werd aangegeven dat VVE-Belang nauw betrokken is en probeert de belangen van de VVE's in dezen te behartigen. 
  • Wat doen jullie VVE's op dit punt eigenlijk? Kijken jullie hoe je ermee kunt dealen of wachten jullie af tot de eerste case zich aandient? In onze VVE is er butien het bestuur nog weinig animo om hier proactief mee aan de slag te gaan.
  • Hoe gaan jullie om met het risico dat de notificatieregeling een wildgroei aan laadpaal infrastructuur oplevert?

Zo heel wat vragen met het doel van jullie te leren en mogelijk onderling wat discussie op gang te brengen. 

 

 

 

AndreM

AndreM

op December 11, 2022

Discussie titel: Nieuwe gasketelwet en appartementen | Best wel impact

Op 1 oktober 2020 trad de Gasketelwet in werking. Om bedrijven de kans te bieden zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving en de CO-certificering te behalen, is een overgangsperiode ingesteld.

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven en vakbekwame monteurs werken aan de cv-installatie, de ketel, luchttoevoer en rookgasafvoer.

En nu komt ie: Wanneer je dus in een appartementengebouw (flat) je CV ketel wilt vervangen dan moet die monteur er voor kunnen instaan dat de hele installatie: Dus CV ketel inclusief RookGas Afvoer (RGA) een ketelleven lang veilig blijft.

In ons appartementencomplexje (type portiekflat uit 1995: lift in het midden en links en rechts een stapeltje van vier appartementen) is de RGA dus ook zo'n 27 jaar oud en een collectief systeem waarbij verschillende bewoners in de loop der tijd hun CV ketel vervangen hebben door allerhande merken. Hoewel de RGA's onlangs nog gekeurd zijn is dat een momentopname die die natuurlijk niks zegt over de toekomst.

Aangezien de wetgeving al in 2020 is ingegaan ben ik zo benieuwd of er al ervaringen mee opgedaan zijn: Hoe gaat dit straks in de praktijk uitwerken. Stel een CV ketel moet vervangen worden. Gaat dat dan gewoon gebeuren of zegt de installateur: Helaas pindakaas maar ik ga m'n vingers niet branden aan die RGA afvoer uit 1995.

ACHTERGROND/SITUATIESCHETS:

Het is allemaal best een gedoe, te meer daar onze wijk in een qua energietransitie voorloopwijk staat. Waarbij de gemeente verder nog niks gedaan heeft behalve dat vast te stellen. Zul je net zien dat we de RGA problematiek opgelost hebben en een aantal bewoners flink geïnvesteerd hebben in nieuwe CV's de gemeente komt met de transitie.

De RGA vervangen levert een hoop gedoe op:

  • Naar nieuw collectief systeem stelt eisen aan de CV ketels (zelfde merk/type)
  • Naar individueel systeem (4 buizen van 60mm (Miniflex Burgerhout) zou dat bij ons zijn stelt ook weer eisen aan CV ketels waardoor zelfs heel recente ketels vervangen moeten worden