Dempen ongedaan maken Demp gebruiker

Buurman

Buurman

3 weken geleden

Discussie titel: Laadpalen parkeergarage

Via onderstaande url las ik net links onderaan onder Deel dit artikel in een stuk wat CB in een Blog heeft staan:

https://www.centraalbeheer.nl/zakelijk/blog/laadpalen-en-elektrische-autos-in-de-parkeergarage-vve

 

Of de info klopt weet ik niet, maar ik neem aan dat ze hun vingers er niet aan willen branden.

Buurman

Buurman

3 weken geleden

Discussie titel: kosten onderhoud/vervanging hang/sluitwerk

Mijn reactie is uit de losse pols. Ik ken betreffent reglement niet en had daar nooit mee te maken:

 

In het algemeen zijn de regels zo opgesteld dat ze logisch zijn.

Dingen als gebruiksmateriaal worden bestempeld zijn sleets en vallen zelden onder het vervangen op VVE-kosten. Logisch, omdat er op verschillende maniere mee om word gegaan.

 

Buurman

Buurman

op October 29, 2022

Discussie titel: Kleine VvE's hoeven zich niet aan reglement en wet te houden volgens de kantonrechter

@ Bijdehante Bob.

 

Mijn advies tevoren vooraf een deskundige te raaplegen staat er niet voor niets.

Buurman

Buurman

op October 25, 2022

Discussie titel: Kleine VvE's hoeven zich niet aan reglement en wet te houden volgens de kantonrechter

Is het mogelijk beroep aan te tekenen? 

Zo ja; ik zou het doen. Tevoren na(laten)gaan of er jurispudentie is. 

Als jullie geen rechtbijstand hebben zou ik het sowieso voorleggen aan Rijssenbeek advocaten. Zij zijn al decennia lang specialist in VVE zaken. 

rijssenbeek.nl

 

Succes.

Buurman

Buurman

op October 6, 2022

Discussie titel: Servicecontract en renovatie liftinstallatie

Mijn ervaring heeft me geleerd, na degelijk onderzoek, niet in zee te gaan met een groot bedrijf. Dat werkt vaak veel te log. 

Stuurt verschillende monteurs, komt afspraken niet, of slecht na, neemt een loopje met contracueele verplichtingen, adviseert soms in hun financiële voordeel en zo kan ik nog even doorgaan.

 

De overstap destijds naar een kleiner bedrijf was een verademing! Alle afspraken werden altijd nagekomen en het onderhoudt werd stipt (op tijd) uitgevoerd. Heel soms kwam het voor dat men wat langer dan gebruikelijk op een onderdeel moest wachten omdat ze dat niet op voorraad hadden. Dat zal niet (snel) met merkgebonden onderhoudsbedrijven gebeuren, al weet je dat in deze tijd van productie-achterstanden niet.

 

Helaas werd het bedrijf in kwestie na een aantal jaar over genomen door een grote partij, waardoor de 'ellende' opnieuw begon.

 

Succes met het zoekwerk. Let op of je een opzegtermijn hebt bij het huidige bedrijf.

Buurman

Buurman

op August 26, 2022

Discussie titel: appartement als kamerverhuur

Als er een hypotheek op het pand rust moet veelal de hypotheekverstrekker toestemming tot verhuur verlenen.

 

Laat verhuurder huurder(s) het HHR onderteken. 

Buurman

Buurman

op August 23, 2022

Discussie titel: Is een VVE verplicht rookmelders te plaatsen in hal en trappenhuis vanwege opstalverzekering?

De vraag van Rolando is: " ....  vanwege opstalverzekering?"

 

De enige die hier een concreet antwoord op kan geven is de betreffende verzekeraar.

Als deze buiten de wettelijke eisen in dezen voorwaarden oplegt voor rookmelders in algemene ruimten zou ik overstappen naar een andere verzekeraar om in geval van onenigheid na een brand niet in een ellenlange procedure verstrikt te raken.

Buurman

Buurman

op July 30, 2022

Discussie titel: VVE betalingen uitvoeren

Een bank zal niet meedenken met een VVE en als ze dat wel zouden doen zou ik dat niet willen.

Het spreekwoord "Schoenmaker blijf bij je leest" zegt hopelijk voldoende.

 

Als tip geef ik je mee voor dergelijke en andere juridisch zaken contact op te nemen met Rijssenbeek advocaten. Zij zijn tietallen jaren een op VVE'en gericht kantoor.

Als bestuur zou ik op de komende ALV voorstellen een abonnement bij ze te nemen.

Je kan sowiesie hun regelmatig uitgegeven nieuwsbrieven ontvangen, waar vaak erg nuttige info in staat. Inschrijven daarop kan via hum website.

 

Buurman

Buurman

op July 24, 2022

Discussie titel: VVE betalingen uitvoeren

Dit is de reden (artikel in het AD van vandaag) waarom ik altijd stel: geef een beheerkantoor nooit het alleenrecht om grote bedragen over te laten maken, maar zorg in die gevallen voor een- of meer bestuurslid/leden die de overboeking ook van een (elektronische) handtekening moet/en voorzien.

Dat wordt momenteel door veel banken moeilijk gemaakt, maar het is nog wel mogelijk.

Als bestuur kan je er voor kiezen alle betalingen, de reguliere als schoonmaak-verzekeringen e.d. daargelaten, door minimaal twee bestuursleden te laten overmaken.

==================================================================================

Man verduistert 7 ton van VVE’s, maar politie en justitie laten de zaak zitten: ‘Frustrerend en teleurstellend’

Een man (57) uit het Gelderse Beuningen verduisterde zo’n 7 ton van ruim dertig Verenigingen van Eigenaren (VVE) in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. Maar wordt niet vervolgd, blijkt nu.

Frank Houtappels 23-07-22, 21:23 Laatste update: 06:27

De schade loopt in de tonnen, honderden mensen zijn benadeeld, er liggen meerdere aangiften, de bewijzen druppelen binnen en: de verdachte bekent. Toch stellen politie en justitie geen strafrechtelijk onderzoek in tegen een man (57) uit Beuningen, die geld verduisterde van ruim dertig Verenigingen van Eigenaren in en om Nijmegen.

Wat maanden in stilte gebeurde kwam vorige maand naar buiten: verschillende mensen die het beheer van hun appartementencomplex hadden uitbesteed aan VvE Beheer Nijmegen, ontdekten dat er geld verdwenen was van de gezamenlijke rekening. Die rekening moeten bewoners van appartementen hebben om het gebouw waarin ze leven te onderhouden.

Ik heb tweeënhalf uur bij de politie gezeten voor de aangifte. Alles tot in detail doorgeno­men, bewijzen neergelegd. Dit is toch geen moeilijke zaak, lijkt mij

Hans Holleman , eigenaar van appartementen in Nijmegen

Schilders, schoonmakers en monteurs kregen niet meer betaald en de beheerder leek onvindbaar. Al snel bleek dat hij als eigenaar van het bedrijf VvE Beheer Nijmegen maandenlang bedragen overmaakte naar zijn privérekening. Soms boekte hij het geld ook weer terug. Geld wegsluizen bij VVE’s is vrij eenvoudig, zeggen deskundigen.

De dader wordt niet vervolgd

Meerdere VVE’s deden aangifte bij de politie. Hoeveel precies is niet duidelijk, het zijn er zeker zes. Maar een strafrechtelijk onderzoek komt er niet, laten politie en Openbaar Ministerie (OM) nu na ‘zorgvuldige bestudering’ weten in een brief aan de VVE’s die aangifte hebben gedaan. 

De reden: er zijn te weinig mensen om zo’n onderzoek uit te voeren, andere zaken gaan voor. Geweldsdelicten, bijvoorbeeld. ‘De opsporingscapaciteit is beperkt en dit dwingt tot het maken van keuzes’. 

De politie ontving ‘meerdere’ aangiftes, en daaruit ontstond het beeld dat de beheerder ‘voor een aanzienlijk bedrag geld heeft verduisterd’, laat de politie in een reactie per mail aan De Gelderlander weten. ‘Deze man heeft zich bij de politie gemeld en bekend dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Een deel van het geld is weer teruggestort. Het OM heeft besloten dat er geen verder onderzoek gedaan wordt in de zaak.’

‘Snappen dat dit enorm teleurstellend kan zijn’

De politie en het OM moeten scherp kiezen welke zaken wel en niet onderzocht worden, schrijft de politie, omdat er altijd meer zaken zijn dan dat er onderzoekscapaciteit is. ‘Er wordt afgewogen hoe groot de impact op de slachtoffers en maatschappij is. Het onderzoeken van deze zaak zou betekenen dat andere onderzoeken stilgelegd moesten worden. De andere onderzoeken draaiden om High Impact Crimes (bijvoorbeeld zaken met slachtoffers van geweldsmisdrijven), terwijl dit onderzoek draait om financiële schade.’

Het verdwenen geld is ook via een civielrechtelijke procedure terug te vorderen, zeggen politie en OM. ‘Terwijl slachtoffers van High Impact Crimes meestal geen andere mogelijkheid hebben om hun recht te halen. Daarom wordt er geen verder onderzoek gedaan in de zaak rond de VVE’s.’ Het OM snapt ‘dat dit voor slachtoffers enorm teleurstellend kan zijn’.

Het OM wil niet ingaan op verdere vragen over het signaal dat deze seponering afgeeft. Kun je in Nederland dus ongestoord frauderen? Scheelt het in deze zaak niet enorm dat er al een verdachte in beeld is die zijn betrokkenheid heeft toegegeven? Ook de persofficier van justitie wil niet mondeling reageren, zegt een woordvoerster van het OM. ,,Hier gaan we het bij laten. Dat is gewoon afgesproken.”

Gevraagd om een reactie laat burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen weten dit ‘een zeer forse vorm van oplichting’ te vinden. ‘Waarbij mijn sympathie uitgaat naar alle gedupeerden. Het besluit om niet te vervolgen is de verantwoordelijkheid van het OM’.

Schade al meer dan 7 ton

In totaal is nu van 32 VVE’s bekend dat ze waarschijnlijk geld kwijt zijn. Vrijwilligersorganisatie Over Rood bemiddelt tussen de fraudeur en de VVE’s, in de hoop dat het geld terugkomt. Over Rood schat de schade op ruim 7 ton. Enkele VVE’s hebben beslag laten leggen op het huis van de man uit Beuningen. Dat huis staat te koop voor een bedrag tussen de 6 en 7 ton.

Boris Wielinga van Over Rood wil zich niet te veel met de aangiftes bemoeien, zegt hij. Over Rood heeft nu eenmaal een bemiddelende rol, en probeert er vooral voor te zorgen dat er zoveel mogelijk geld overblijft voor alle schuldeisers. Aangiftes of een eventuele faillissementsaanvraag door wie dan ook, kunnen dat proces verstoren, zegt hij. ,,Al kan ik me de frustratie bij de VVE’s over de aangifte wel voorstellen.”

De hoofdrolspeler in dit verhaal, de 57-jarige man uit Beuningen, laat weten dat hij momenteel bij vrienden in het buitenland verblijft. Hij zegt dat hij de intentie heeft de schulden terug te betalen.

Frustrerend

,,Het is frustrerend en teleurstellend”, zegt Hans Holleman uit Groesbeek, eigenaar van enkele appartementen in de Schepenenstraat en de Kanunnik Boenenstraat in Nijmegen. ,,Ik heb tweeënhalf uur bij de politie gezeten voor de aangifte. Alles tot in detail doorgenomen, bewijzen neergelegd. Dit is toch geen moeilijke zaak, lijkt mij.”

Peter Timmermans uit Wijchen is de nieuwe beheerder van enkele VVE’s. Hij deed aangifte en maakt nu bezwaar tegen de beslissing van het OM om geen vervolging in te stellen. De VVE’s waarvoor hij de belangen behartigt hebben voor 90.000 euro, 25.000 euro en 44.000 euro schade.

Hij hoopt dat de politie vergeten is de zaken van verschillende VVE’s samen te voegen, en dus mogelijk nog een versnipperd beeld heeft van de werkelijke schade.

‘Dit kan toch niet’

Timmermans hoopt dat het alsnog tot rechtsvervolging komt. ,,Ik heb geen mening over de hoogte van de straf die zou moeten volgen, daar ga ik niet over. Maar je hebt hier te maken met zo'n dertig VVE’s, reken maar uit: misschien wel vijfhonderd mensen, dat zijn gewone mensen, geen mensen die op de goudkust wonen.

En dan het geld: het gaat hier nu al over 7 ton. Dit kan toch niet ongestraft gebeuren? Het zou mijn eer toch te na zijn als iemand hier mee weg kan komen.”

Buurman

Buurman

op April 5, 2022

Discussie titel: Bestuur VvE aansprakelijk stellem

Josje.

 

Er kwam na het lezen van alle berichten het volgende in me op, maar eerst moet ik opmerken dat ik niet bekend ben met het Reglement 2017, dus houdt daar rekening mee.

 

Elk HHR kan op elk gebied worden gewijzigd. Ik noem dit wel vaker een heel mooi voorbeeld van democratie.

Zoals het bestuur zich tot op heden opstelt ga ik er vanuit dan men niet snel, of helemaal niet bereid is een verandering aan te brengen die in dit geval in jullie voordeel werkt. Echter, ik ga er vanuit dat als dit item goed wordt duidelijk gemaakt je dit punt met gemak door de vergadering krijgt. Het is immers in ieders belang dat dit goed wordt geregeld. Als ik het goed berijpt kan er nu een eigenaar een harde vloer plaatsen. Dat wil niemand, ook geen bestuurslid.

Als het bestuur het voorstel niet wil agenderen, kan je waarschijnlijk met een aantal medestanders (zie Modelreglement) er voor zorgen dat het wel ter vergadering komt. 

Er zijn vast mooie voorbeelden te vinden die in jullie HHR met- of zonder aanpassing kunnen worden opgenomen.

 

Terzijde nog dit: je schreef in een reactie dat de vloer is gelegd voor het HHR in werking trad. In je eerste berecht schreef je o.m  dit: "*  buren zeggen vloer is goed en door specialist gelegd volgens HR."

Vandaar mijn stelling in m'n eerste reactie.